Hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa

Tampereen side Viroon sadan vuoden ajalta

Tampereen sidos Viroon pitkä ja ulottuu kulttuurista teollisuuteen. Tehtaiden kaupunki on saanut Virossa osakseen ihailua, ja virolaisia on vieraillut Tampereella tapahtumissa ja myös juhannuksia viettämässä. Tärkeitä sidoksia ovat mm. arkkitehti Wiwi Lönn, Haarlan tehtaat ja Pyynikin teollisuusneuvos Rosa Salmelin, joka oli Viron ensimmäinen naiskonsuli. Miehitysaikana Tampere sai kyseenalaista kunniaa Leninin kaupunkina, mutta samaan aikaan juuri Tampereella Kustannuspiste uskalsi julkaista, mitä Virossa ja Baltiassa todella tapahtuu. 

Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkisuhteiden 30-vuotisjuhlassa Pekka Linnainen piti juhlaesitelmän  Tampereesta virolaisin silmin. Voit katsoa juhlaesitelmän videona kokonaisuudessaan täältä. 

Voit tutustua esitelmään myös kuvaesityksenä Estofennian sivuilta. 

"Sattumasta se kaikki alkoi 30 vuotta sitten"

Liisa Löyttyniemi ja Väino Kull
Liisa Löyttyniemi ja Väino Kull

Miten Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkisuhteet saivat alkunsa? Kaksi tärkeää henkilöä ovat Liisa Löyttyniemi Tampereelta ja Väino Kull Tartosta. He muistelivat suhteen luomista yhdessä Tampereella 22.10.2022, kun vietettiin Tarton ja Tampereen ystävyyskaupunkien 30-vuotisjuhlaa.

Katso muistelu tästä videosta.