Tapahtumia ja toimintaa 

JUHANNUSMATKA TARTTOON 21.-24.6.2024 

Bussimatka toteutetaan yhteistyössä Bussi-Mannisen kanssa. Matkan pääkohde on Laulujuhlan kuorokonsertti la 22.6. Tarton vuoden 2024 laulujuhlassa juhlitaan onnea ja ilo tutkimalla, mitä nämä tunteet todella tarkoittavat, mistä ne löytää, ja onko ilolla eri kasvot.

"Mu isamaa, mu önn ja rööm." Suuressa Laulujuhlan kuorokonsertissa on yli 9000 laulajaa.

Lisätietoja matkasta www.bussi-manninen.fi/matka/17234

KAMBJA - VIRON VANHIN SEKAKUORO LÄTE ESIINTYY LAIKUN LAVALLA 29.6.2024 JA KÄMMENNIEMESSÄ 30.6.2024 

Kambla sekakuoro Läte on perustettu vuonna 1794, etelävirolaisena kirkkokuorona Kambja seurakunnassa. Kuoro on kautta aikojen edistänyt virolaista laulu- ja kuorokulttuuria.

Tänä vuonna tämä Viron vanhin kuoro viettää 230 vuotisjuhlaansa. Nimi Läte merkitsee lähdettä, viitaten siten virolaisen kuorolaulannan alkulähteelle. Vuodesta 2014 kuoroa on johtanut kokenut ja ansioitunut Saidi Tammeorg. Kuoron ohjelmisto on laaja käsittäen virolaista klassista kuoromusiikkia, liturgisia kappaleita, kansanlauluja sekä tämän päivän hittejä.

Kuoron myötä Tarto2024 "kulttuuripääkaupunki" vierailee Tampereella Tämä on oiva tilaisuus päästä kuulemaan loistavaa virolaista kuorolaulua täällä kotona Tampereella. Kuoro esiintyy vain viikkoa ennen vierailuaan Tarton suuressa kuorojuhlassa 9000 muun laulajan kanssa. Tervetuloa tähän kansainväliseen korkeatasoiseen tilaisuuteen. Vapaa pääsy. 

HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTI 23.11.2024 UKRAINAN HYVÄKSI!  

Ennakkotieto: HYVÄNTEKEVÄISYYSKONSERTTI 23.11.2024 UKRAINAN HYVÄKSI! Virolais-ukrainalaista kansanmusiikkia viljelevä SVJATA VATRA -yhtye saapuu Tampereelle. Edellisen kerran yhtye oli Tampereella Tuulensuun Palatsissa huhtikuussa 2022. SVJATA VARTA tuo musiikillaan lohtua sodan vuoksi kotimaansa ja läheisensä jättäneille ukrainalaisille. Kodittomiksi joutuneet ja syyttä kärsivät ihmiset tarvitsevat edelleen meidän apuamme. 

Tampere-Tartto-seura haluaa kaikessa toiminnassaan tukea Ukrainan kansaa. Tuomitsemme Venäjän hyökkäyssodan.

Menneitä tapahtumia

"LAIKKUUN MAHTUU KOKO MAAILMA"

SU 9.6.2024 klo 13-17.

Huonon sään vuoksi tapahtuma siirrettiin Laikun sisätiloihin. Tapahtumassa hyvin moninaiset kulttuurit kohtasivat- tarjolla  oli mm. musiikki- ja tanssiesityksiä , työpajoja, taidetta, näyttelyitä sekä eri toimijoiden esittäytymisiä .

Tampere-Tartto -seura yhdessä Tampere Eesti Klubin kanssa esitteli toimintaa ja tietysti myös kulttuuripääkaupunki Tarttoa.

Tapahtuman järjesti  Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. 

PELASTETAAN TARTONPUISTOPICNIC 25.5.2024

Tapahtuma keräsi runsaasti väkeä. Kaunis sää ja Pori-Tampere Vingerpussid -tanssiryhmä toivat iloa picnicväelle.

Seuran pj Liisa Löyttyniemi kertoi tilaisuudessa, että puisto on sijainnut vuodesta 1999 tällä paikalla ja että puiston vihkiäisiin saatiin Tartosta lahjoituksena 9 kartiotammea, sekä Tarton kaupungin kivimuurin kiviä, josta sittemmin on rakennettu puistoon muuri. . "Olemme erittäin iloisia myös siitä, että Jass Kaselaanin taideteokselle "Sukulaiskansat tervehtivät kaukaa toisiaan" - löytyy puistossa paikka. T


VIRO 106 VUOTTA - Itsenäisyyspäivä 24.2.2024

"Viron vapaussodassa taistelleiden suomalaisten muisto". Markku Rauhalahden luento

*Kunniakäynti Kalevankankaan hautausmaalla 24.2. klo13 Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä

* VIRO 106 JUHLA klo 14 Kulttuuritalo Laikku / Musiikkisali

Ohjelma: Tampereen virolainen kuoro
Kristjan Mõisnik, basso ja Tuomas Salokangas, piano
Kristian Teiss, saksofoni

Kristian Naissoo, saksofoni

Tarton joulumarkkinat ja teatteri Vanemuine Seuran joulunalusmatka 8.-10.12.2023 Tarttoon. 

Ihastelimme  Tarton tunnelmallista Joulutoria kauniilla Raatihuoneen aukiolla. Vanemuinen teatterissa esitettiin hulvattoman hauska musikaali " Nunnia ja Konnia". Tuliaiset ostettiin joulutorilta.  

Tarton kaupungin Infokeskuksen 20- vuotisjuhla 14.11.2023 Laikussa 

Mukana arvovaltaisia vieraita Tartosta, kuulemme kulttuuripääkaupungin ohjelmatarjonnasta , Kari Haikonen esittää kirjailija -näyttelijä Jaan Tätten kitaramusiikkia ja saksofonilla meitä ilahduttaa nuori lahjakas Kristian Naissoo. Kahvitarjoilu!

Lokakuu on Viro-kuu Tampereella 

*Pekka Lehtosen nojatuolimatkalla  sukukansojen maille Siperiaan. Kirjeenvaihtajana Neuvostoliitossa ja Venäjällä toiminut Pekka Lehtosen  nojatuolimatka Siperian halki. 

*Taiteilija Rauno Nummi on maalannut paljon Tampereen kaunista keskustaa, koskenrantaa ja puistomaisemia. Tartossa Nummi on vieraillut lukuisia kertoja. Hän on ikuistanut myös paljon ystävyyskaupungin miljöitä ja Tarton kaupungin keskustaa.

Rauno Nummen teoksia Tartosta on esillä Laikun aulagalleriassa (kolmas kerros) la 30.9-15.10.2023 välisenä aikana. 

*Esitelmä; Kirjailija Juha Salokannel kertoo viron kansallis- kirjaili

* Karl Brombergin esitelmä isästään, joka tarttolaisena lukiolaisena osallistui Viron vapaussotaan. Mukana  mm. isänsä päiväkirja ym. dokumentteja. 

* Pohjois-Viron kartanot ; dokumenttielokuvia Matti Martikainen 

Viron uudelleen itsenäistymisen kansanjuhla 27.8.2023 Laikussa

Elokuussa on aika juhlia Viron uudelleen itsenäistymistä. Sunnuntaina 27.8.2023 klo 15-17 järjestetään siis Rahvapidu - virolainen kansanjuhla Laikunlavalla ja -puistossa.

Kaikille avoimessa ulkoilmatapahtumassa riittää kuultavaa ja katseltavaa kaikenikäisille. Luvassa on tanssia, laulua sekä mahdollisuus tutustua virolaisiin tuotteisiin.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä Pirkanmaan Tuglas-seura, Tampereen kaupunki, Tampere Eesti Klubi sekä Tampere-Tartto-seura.

KESÄMATKA SETOMAALLE 3.-6.8.2023

Matka toetutettiin Setomaalle ja Värskan kylpylään. Matkalaiset tutustuivat ja osallistuivat  "Kuningaskunnan päivään" ja "Vanhauskoisten päivän- tapahtumiin. Oppaana Jaanika Kullerkuppin. 

Viron itsenäisyyspäivän juhlintaa 24.2.2023 Tampereella 

Tänä vuonna tulee 105 vuotta siitä, kun Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi 24. helmikuuta 1918. Viron itsenäisyyspäivää juhlistetaan perinteisesti myös ympäri Suomea.

* Kunniakäynti Kalevankankaan hautausmaalla Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä Suomen vapaudenpatsaan juurella. *Mieskuoro Laulajien "Veteraanin iltahuuto", Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntin puhe, pastori Jukka Kuusiston pitämä hartaushetki ja lopuksi yhteislauluna Viron ja Suomen kansallislaulujen ensimmäiset säkeistöt.

* Kulttuuritalo Laikku - Pirkanmaan lasten ja nuorten työpaja "Hyvää syntymäpäivää, Viro 105!"

* Kulttuuritalo Laikku la 25.2. klo14 - Viron tasavalta 105 vuotta -juhla, tervehdyksiä, runonlausuntaa

* Kulttuuritalo Laikku la 25.2. klo 15 - Inga ja Toomas Lungen konsertti. Kahvitarjoilu!

* Kulttuuritalo Laikku 21.2.-12.3. - Viro 105 -näyttely. Kolmannen kerroksen aulagalleriassa voit nauttia sini-musta-valkoisesta tyylistä. Esillä lasitaiteilija Heli Pressin lasitöitä ja taiteilija Rait Priksin hiilipiirustuksia

TAMPEREEN KIRJAFESTARIT 3.-4.12.2022 

Tarton ja Tampereen ystävyyskaupunkisopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlan kunniaksi UNESCO:n kirjallisuuskaupunki Tartolla on oma messuosasto ja ohjelmaa Tampereen Kirjafestareilla. Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov avaa keskustelun Tarton kirjallisuuselämästä. Festivaaliohjelmassa esiintyvät Tarton kaupunginkirjailija 2022 Paavo Matsin ja tartonsuomalainen runoilija Heidi Iivari. Kurkkaa koko ohjelma FB-tapahtumasta tai Kirjafestareiden sivuilta https://kirjafestarit.fi/ohjelma/.

Joulumatka Tarttoon 16.-18.12. 2022 

Ohjelma: Tutustuminen Ahhaa-tiedekeskukseen, kaupunkikiertoajelu Tampere Majan isäntä Sakari Neuvosen johdolla ja Jaanin kirkkoesittely ja joulumessu / piispa Joel Luhamets

Ystävyyskaupunkijuhlat Tarttossa 9.-11.9.2022

Tampere ja Tartto viettävät ystävyyskaupunkitoiminnan juhlavuotta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkisopimuksen solmimisesta. Sopimus allekirjoitettiin 22.12.1992. Allekirjoittajana oli mm. nykyinen puheenjohtaja Liisa Löyttyniemi. Juhlaa vietettiin Tampereella ja Tarttossa syyskuussa. 

Seminaari: "Kaupungit muuttuvassa maailmassa: ympäristö, ilmastonmuutos". Sekä Tampere että Tartto on valittu Euroopan 100 ilmastoneutraaliksi kaupungiksi.

Ystävyysmuraali " Ystävyyden silta (Sõpruse sild)

Lavatanssit -  suomalaisella tavalla Vallilan tango- Tanssiopettajat Tampereelta
Paikka: Raatihuoneen aukio, Tartto

Suomi-disco ja Kirjailija Paavo Matsin ja runoilija Heidi Iivari Dj:t Ahto Külvet 


Ystävyyskaupunkitoimintaa 30 vuotta!

22.10.2022 Juhlan ohjelma:

Tarton marssi, Acoustic Quartet

Alkutervehdys, Tampere-Tartto-seuran puheenjohtaja Liisa Löyttyniemi

Juhlaesitelmä, Pekka Linnainen
"Tampereen seutu virolaisin silmin 1871-1970". KATSO ESITELMÄN VIDEO TÄSTÄ 

"Sattumasta se alkoi yli 30 vuotta sitten" Väinö Kullin ja Liisa Löyttyniemen yhteinen muistelu ystävyyskaupunkisuhteiden alkuvaiheista. KATSO VIDEO TÄSTÄ

Tampere-Tartto-Seuran perustajajäsenen, Harri Päiväsaaren tervehdys KATSO VIDEO TÄSTÄ
Sakari Neuvosen diaesitys "Ystävyyttä 30 v." KATSO KOOSTE TÄSTÄ

Huomionosoitukset

Musiikkia: Acoustic Quartet, noin 30 minuutin konsertti Raimond Valgren musiikkia
Tilaisuuden juontajana toimi Sakari Neuvonen 

Paljon onnea - palju ônne Eesti!  

Kunniakäynti Kalevankankaalla Viron puolesta kaatuneiden muistomerkillä.

Tartonpuistoon siirtyminen klo 13.

Kansanjuhla Laikun lavalla. Esiintyjinä virolainen perinnemusiikkiyhtye Duo Ruut ja kansantanssiryhmät Virosta ja Suomesta. Yhteistanssia ja laulua. 

Kesämatka Saarenmaalle ja Abrukan saarelle 22.6.-25.6.2022

Kesämatka suuntautui Saarenmaalle ja sen edustalla sijaitsevalle Abrukan saarelle. Abrukalle mentiin kuunari Hoppetilla, koettiin virolaista juhannuksen viettoa ja nähtiin Viron puolustusvoimien Voiton päivän paraati Kuressaaressa ja käytiin Vapaussodan muistomerkillä. Vastuulliset matkanjärjestäjät Jaanika Kullerkupp ja Bussi-Manninen.

Ukrainan tukikonsertti Tampereella 21.4.2022 Palatsi

Ukrainan tukikonsertissa esiintyi ukrainalaisvirolainen yhtye Svjata Vatra, lisäksi SPR:n kansainvälisen avun johtaja Tiina Saarikoski kertoi, mitä apua ja miten SPR toimittaa ukrainalaisille. Lisäksi kuultiin Eino Leinon runo Terve, Ukraina! suomeksi ja viroksi. Tuotto luovutettiin SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainan avustamiseen. 

Svjata Vatra on kuulunut yli 15 vuoden ajan Viron suosituimpiin ja arvostetuimpiin maailmanmusiikin kokoonpanoihin. Yhtyeen keulahahmo ja vokalisti on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi. Svjata Vatran musiikki on tanssittavaa ja mukaansa tempaavaa slaavilaisbaltialaista etnoa, jota yhtye kutsuu tulifolkiksi. Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle. 

Järjestäjinä Tampereen kaupunki, Tampere-Tartto-seura, Tampereen Eesti Klubi, Pirkanmaan Tuglas-seura, Viljandin ystävät ja Suomen Viro-yhdistysten liitto. 

Viron itsenäisyyspäivä 24.2.2022 

Perinteinen seppeleenlasku Kalevankankaan hautausmaalla suomalaisten Viron vapaussodassa kaatuneiden muistokivellä. 

Vetoomus Tartonpuiston puolesta 6.9.2021

Tampereen kaupunki suunnittelee uudisrakennusta Hakametsään nykyisen Tartonpuiston alueelle. Tampere-Tartto-seuran hallitus jätti kaupungille vetoomuksen puiston säilyttämisen puolesta. 
Lue vetoomus kokonaisuudessaan täältä. 

Tarton rauha 101 vuotta 

14.10.2021

Tarton rauhan 100-vuotisjuhlia varten valmistui Tarton kaupuginmuseon ja Suomen Tallinnan-suurlähetystön yhteistyönä näyttely, joka kertoo tiestä rauhansopimukseen.  Suomenkielinen versio saatiin 101-vuotispäiväksi näytteille Laikkuun. 

30 vuotta itsenäisyyden palauttamisesta Viroon

20.8.2021 kokoonnuimme Tampereen Tartonpuistoon ja Kalevankankaalle juhlistamaan 30 vuoden merkkipaalua Viron uudelleenitsenäistymisestä. Samalla kuulimme kaupungin kaavoitushankkeista puiston alueelle. 

Muistokivi kuntoon

Viron vapaussodan kaatuneiden muistokivi Kalevankankaalla sai uuden pinnan, ja painunut kivi nostettiin ylemmäs. Uudistetulle kivelle laskettiin kukat  ensi kertaa Viron itsenäisyyden palauttamisen 30-vuotispäivänä.