Tapahtumia ja toimintaa 

PICNIC KEVÄISESSÄ TARTON PUISTOSSA 25.5. KLO 15-17 

Tule kanssamme picnicille keväiseen Tartonpuistoon! Tampere-Tartto seura ry. kertoo puiston historiasta ja miksi puisto on säilyttämisen arvoinen. Puistoaktiivien Tero Toppila kertoo työstämme uhanalaisten Tartonpuiston ja Uudenkylänpuiston pelastamiseksi Hakametsän urheilualueella, ja selvittää kaavaehdotuksen nykytilaa.

 Luvassa hyvää seuraa ja laadukasta keskustelua kaupunkisuunnittelusta. Oma viltti ja eväät mukaan. Tervetuloa!

Tarton Puisto / Hakametsän kaupunginosa 

"LAIKKUUN MAHTUU KOKO MAAILMA"

 SU 9.6. klo 13-17.

Tapahtumassa kulttuurit kohtaavat ja opimme toisistamme jotain uutta. Luvassa mm. musiikki- ja tanssiesityksiä Laikunlavalla, työpajoja, taidetta, näyttelyitä sekä eri toimijoiden esittäytymisiä puiston alueella. 

Tampere-Tartto -seura yhdessä Tampere Eesti Klubin kanssa esittelee toimintaa ja tietysti myös kulttuuripääkaupunki Tarttoa. 

Tervetuloa - teretulemast!  Tapahtuman järjestää Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Menneitä tapahtumia

VIRO 106 VUOTTA - Itsenäisyyspäivä 24.2.2024

"Viron vapaussodassa taistelleiden suomalaisten muisto". Markku Rauhalahden luento  

*Kunniakäynti Kalevankankaan hautausmaalla 24.2. klo13 Viron  vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä

* VIRO 106 JUHLA klo 14 Kulttuuritalo Laikku / Musiikkisali

Ohjelma: Tampereen virolainen kuoro
Kristjan Mõisnik, basso ja Tuomas Salokangas, piano
Kristian Teiss, saksofoni
Kristian Naissoo, saksofoni

Tarton joulumarkkinat ja teatteri Vanemuine Seuran joulunalusmatka 8.-10.12.2023 Tarttoon. 

Pääsimme ihastelemaan Tarton tunnelmallista Joulutoria kauniilla  Raatihuoneen aukiolla. Vanemuinen teatterissa esitettiin hulvattoman hauska musikaali " Nunnia ja Konnia". Tuliaiset ostettiin joulutorilta. 

LOKAKUU ON VIRO-KUU TAMPEREELLA 

*Sukukansapäivä  Tampereella 7.10. alkaa klo 10 Pekka Lehtosen nojatuolimatkalla sukukansojen maille Siperiaan.Kirjeenvaihtajana Neuvostoliitossa ja Venäjällä toiminut Pekka Lehtonen kutsuu kaikkia nojatuolimatkalle Siperian halki - tällä kertaa etelästä pohjoiseen. Maisemia voimme katsoa 2000-luvun alussa otetuista valokuvista. 

*Näyttely Taiteilija Rauno Nummi on maalannut paljon Tampereen kaunista keskustaa, koskenrantaa ja puistomaisemia. Tartossa Nummi on vieraillut lukuisia kertoja. Hän on ikuistanut myös paljon ystävyyskaupungin miljöitä ja Tarton kaupungin keskustaa.

Rauno Nummen teoksia Tartosta on esillä Laikun aulagalleriassa (kolmas kerros) la 30.9-15.10.2023 välisenä aikana. Vapaa pääsy! 

*Esitelmä;Kirjailija Juha Salokannel kertoo viron kansallis- kirjailija Tammsaaresta to 12.10. 2023 klo 18 Laikussa 

* Tarton kaupungin Infokeskus 20- vuotta lauantaina 14.11.klo 14 Laikussa 

Mukana arvovaltaisia vieraita Tartosta, kuulemme kulttuuripääkaupungin ohjelmatarjonnasta , Kari Haikonen esittää kirjailija -näyttelijä Jaan Tätten kitaramusiikkia ja saksofonilla meitä ilahduttaa nuori lahjakas Kristian Naissoo.  Kahvitarjoilu!

* KARL BROMBERG tulee kertomaan isästään, joka tarttolaisena lukiolaisena osallistui Viron vapaussotaan. Karlilla on mukanaan mm. isänsä päiväkirja ym. dokumentteja. Tapahtuma on 4 krs. Kokoustila Syrjä ke 18.10. klo 18.00.

* POHJOIS-VIRON KARTANOT; MATTI MARTIKAINEN esittää ti 24.10.2023 klo 12 alkaen dokumenttielokuvia Pohjois-Viron kartanoista.

KESÄMATKA SETOMAALLE 3.-6.8.2023

*Tulevan kesän matka suuntautuu 3.-6.8. Setomaalle ja Värskan kylpylään.  "Kuningaskunnan päivän" ja "Vanhauskoisten päivän"  tapahtumia pääsemme myös seuraamaan. Jaanika Kullerkuppin avustuksella löytyvät jälleen nämä mielenkiintoiset tapahtumat ja kohteet. 

Matkoja koskevat tiedustelut ja lisäinfo: seuran toimistolta ja puheenjohtaja Liisa Löyttyniemeltä. 

HUOM: Tämän suositun matkan kaikki paikat on varattu!

Viron uudelleen itsenäistymisen juhla su 27.8.2023

*Elokuussa on aika juhlia Viron uudelleen itsenäistymistä. Sunnuntaina 27.8.2023 klo 15-17 järjestetään siis Rahvapidu - virolainen kansanjuhla Laikunlavalla ja -puistossa.

Kaikille avoimessa ulkoilmatapahtumassa riittää kuultavaa ja katseltavaa kaikenikäisille. Luvassa on tanssia, laulua sekä mahdollisuus tutustua virolaisiin tuotteisiin.

Tilaisuuden järjestävät yhdessä Pirkanmaan Tuglas-seura, Tampereen kaupunki, Tampere Eesti Klubi sekä Tampere-Tartto-seura.

Viron itsenäisyyspäivän juhlintaa Tampereella 

Tänä vuonna tulee 105 vuotta siitä, kun Viro julistautui itsenäiseksi valtioksi 24. helmikuuta 1918. Viron itsenäisyyspäivää juhlistetaan perinteisesti myös ympäri Suomea.

* Perjantai 24. helmikuuta klo 17.00 kunniakäynti Kalevankankaan hautausmaalla Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä Suomen vapaudenpatsaan juurella. *Mieskuoro Laulajien "Veteraanin iltahuuto", Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntin puhe, pastori Jukka Kuusiston pitämä hartaushetki ja lopuksi yhteislauluna Viron ja Suomen kansallislaulujen ensimmäiset säkeistöt.

* Kulttuuritalo Laikku la 25.2. klo 13 - Pirkanmaan lasten ja nuorten työpaja "Hyvää syntymäpäivää, Viro 105!"

* Kulttuuritalo Laikku la 25.2. klo14 - Viron tasavalta 105 vuotta -juhla, tervehdyksiä, runonlausuntaa

* Kulttuuritalo Laikku la 25.2. klo 15 - Inga ja Toomas Lungen konsertti. Kahvitarjoilu!

* Kulttuuritalo Laikku 21.2.-12.3. - Viro 105 -näyttely. Kolmannen kerroksen aulagalleriassa voit nauttia sini-musta-valkoisesta tyylistä. Esillä lasitaiteilija Heli Pressin lasitöitä ja taiteilija Rait Priksin hiilipiirustuksia

TAMPEREEN KIRJAFESTARIT 3.-4.12.2022 

Tarton ja Tampereen ystävyyskaupunkisopimus täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlan kunniaksi UNESCO:n kirjallisuuskaupunki Tartolla on oma messuosasto ja ohjelmaa Tampereen Kirjafestareilla. Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkov avaa keskustelun Tarton kirjallisuuselämästä. Festivaaliohjelmassa esiintyvät Tarton kaupunginkirjailija 2022 Paavo Matsin ja tartonsuomalainen runoilija Heidi Iivari. Kurkkaa koko ohjelma FB-tapahtumasta tai Kirjafestareiden sivuilta https://kirjafestarit.fi/ohjelma/.

KIRJAFESTAREIDEN  OHJELMA:

 Klo 10.30-11.00 Aulaklubi, Tampere-taloTartto - kirjailijoiden kaupunki. Viron Suomen-suurlähettiläs Sven Sakkovin tervehdys. Tarton värikkäästä kirjallisuuselämästä keskustelevat Tarton kaupunginkirjailija 2022 Paavo Matsin ja tartonsuomalainen runoilija Heidi Iivari. Haastattelijana Kalle Niinikangas. Teemaan johdattelee Heidi Iivarin, Karl Kruusen ja Aksel Lõbun musiikkirunovideo Rakastajat (2022).

Klo 15.45-16.15 Joulutorin lava, Keskustori Tarton kaupunginkirjailija 2022 Paavo Matsin ja Leninin valssi. Matsinin humoristisessa ja absurdissa romaanissa Leninin valssi (2021) taskuvarkaat odottavat kuumeisesti raitioliikenteen valmistumista Tampereella, josta vievät yllättävän tuliaisen kissajengien valtaamaan Tarttoon. Kirjailija lukee suomeksi osittain suomennettua teostaan.

4.12. OHJELMA KLO 10-18.00 (Tarton messuosasto (1.49a), Sorsapuistosali, Tampere-talo)

Tarton monipuolinen kirjallisuuselämä esittäytyy messuosastolla. Klo 16.50-17.30, Aulaklubi, Tampere-talo
Runoja Tartosta. Heidi Iivarin, Karl Kruusen ja Aksel Lõbun suomenkielinen musiikkirunovideo Rakastajat (2022). Videossa on englanninkielinen tekstitys. Tartonsuomalainen runoilija Heidi Iivari lukee runojaan kokoelmastaan Tarton sarjarakastaja / Tartu sariarmastaja (Enostone, 2021) ja Tarton kaupunginkirjailija 2022 Paavo Matsin lukee tarttolaisrunoutta.

3.-5.12. Joulutori (Tonttula 3, mökki 41), Keskustori
LOOMEKAS. Designia Tartosta. Tarttolaisten ja etelävirolaisten mestareiden design-koruja ja -vaatteita sekä sisustustuotteita. Tuottaja: Tarton luovan talouden keskus.

Joulumatka Tarttoon 16.-18.12. 2022 

Ohjelma:  Tutustuminen Ahhaa-tiedekeskukseen, kaupunkikiertoajelu Tampere Majan isäntä Sakari Neuvosen johdolla ja Jaanin kirkkoesittely ja joulumessu /  piispa Joel Luhamets

Ystävyyskaupunkitoimintaa 30 vuotta!

Acoustic Quartet musisoi juhlassa
Acoustic Quartet musisoi juhlassa
Juhlatilaisuus Laikun musiikkisalissa
Juhlatilaisuus Laikun musiikkisalissa

22.10.2022 Juhlan ohjelma:

Tarton marssi, Acoustic Quartet

Alkutervehdys, Tampere-Tartto-seuran puheenjohtaja Liisa Löyttyniemi 

Juhlaesitelmä, Pekka Linnainen
"Tampereen seutu virolaisin silmin 1871-1970". KATSO ESITELMÄN VIDEO TÄSTÄ

"Sattumasta se alkoi yli 30 vuotta sitten" Väinö Kullin ja Liisa Löyttyniemen yhteinen muistelu ystävyyskaupunkisuhteiden alkuvaiheista. KATSO VIDEO TÄSTÄ

Tampere-Tartto-Seuran perustajajäsenen, Harri Päiväsaaren tervehdys KATSO VIDEO TÄSTÄ

Sakari Neuvosen diaesitys "Ystävyyttä 30 v." KATSO KOOSTE TÄSTÄ

Huomionosoitukset

Musiikkia: Acoustic Quartet, noin 30 minuutin konsertti Raimond Valgren musiikkia

Tilaisuuden juontajana toimi Sakari Neuvonen 

Syysmatka Tarttoon & ystävyyskaupunkijuhlat

9.-11.9.2022

Urmas Klaas ja Aleksi Jäntti Tarton Ystävyydensillan muraalia viimeistelemässä.
Urmas Klaas ja Aleksi Jäntti Tarton Ystävyydensillan muraalia viimeistelemässä.

Tampere ja Tartto viettävät ystävyyskaupunkitoiminnan juhlavuotta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta Tampereen ja Tarton ystävyyskaupunkisopimuksen solmimisesta. Sopimus allekirjoitettiin 22.12.1992. Allekirjoittajana oli mm. nykyinen puheenjohtaja Liisa Löyttyniemi. Juhlaa vietetään Tampereella joulukuun alussa. Tartossa vietetään vastaavasti Suomi-juhlaa syyskuussa.

Tampere-Tartto-seura tekee juhlamatkan Tarttoon 9.-11.9.2022. Suomi-päivää vietetään yhdessä tarttolaisten kanssa.

JUHLAOHJELMA

Perjantai 9.9.2022

Seminaari: "Kaupungit muuttuvassa maailmassa: ympäristö, ilmastonmuutos". Sekä Tampere että Tartto on valittu Euroopan 100 ilmastoneutraaliksi kaupungiksi.

Runoajelu
Kansainvälinen runotapahtuma klo 18 - 19.30. Runoilijat Sveta Grigorjeva (Viro), Madara Gruntmane (Latvia) ja Susinukke Kosola (Suomi)
Paikka: kulttuuriklubi Salong, Vanemuise 19

Lauantai 10.9.2022.

Ystävyysmuraalin avaaminen kello 11.00
paikka: Ystävyyden silta (Sõpruse sild), Tartto

Suomalaiset Tartossa kello 12.30
Paikka Raekoja plats

Lavatanssit - tanssia suomalaisella tavalla kello 15.00
Yhtye: Vallilan tango- Tanssiopettajat Tampereelta!
Paikka: Raatihuoneen aukio, Tartto

Suomi-disko
Paikka: Tarton kirjailijaliiton talo, Vanemuine 19

kello 20
Kirjailija Paavo Matsin ja runoilija Heidi Iivari
Dj:t Ahto Külvet ja Siim Lill

https://tamperemaja.eu/

Viron uudelleenitsenäistymisen vuosipäivä 20.8.2022

PALJON ONNEA - PALJU ÔNNE EESTI! 

Ohjelmassa: Kunniakäynti Kalevankankaan muistokivellä klo 12.

Tartonpuistoon siirtyminen klo 13.

Laikun lavalla kansanjuhla kello 16-21. Esiintyjinä virolainen perinnemusiikkiyhtye Duo Ruut ja kansantanssiryhmät Virosta ja Suomesta. Yhteistanssia ja laulua kello 18 alkaen.

Viron Voitonpäivä 23.6.2022

Viron Voitonpäivänä 23.6.2022 kunniakäynti Kalevankankaalla Viron puolesta kaatuneiden muistomerkillä. Muistokivellä voi käydä myös pitkin päivää omaan tahtiin. Suosituksena luonnonkukat ja sini-musta-valkoiset teemat vaatetuksessa. 

Kesämatka Saarenmaalle ja Abrukan saarelle 22.6.-25.6.2022

Hoppet on vanhin ennen sotia rakennetuista kuunareista, joka on Virossa edelleen merikelpoinen. Se oli pitkään myös Suomen lipun alla. Kuva: Schooner Hoppet/ Puhka Eestis
Hoppet on vanhin ennen sotia rakennetuista kuunareista, joka on Virossa edelleen merikelpoinen. Se oli pitkään myös Suomen lipun alla. Kuva: Schooner Hoppet/ Puhka Eestis

Kesämatka suuntautui Saarenmaalle ja sen edustalla sijaitsevalle Abrukan saarelle.  Abrukalle mentiin kuunari Hoppetilla, koettiin virolaista juhannuksen viettoa ja nähtiin Viron puolustusvoimien Voiton päivän paraati Kuressaaressa ja käytiin Vapaussodan muistomerkillä.  Vastuulliset matkanjärjestäjät Jaanika Kullerkupp ja Bussi-Manninen.

Ukrainan tukikonsertti Tampereella 21.4.2022 Palatsi

Ukrainan tukikonsertissa esiintyi ukrainalaisvirolainen yhtye Svjata Vatra, lisäksi SPR:n kansainvälisen avun johtaja Tiina Saarikoski kertoi, mitä apua ja miten SPR toimittaa ukrainalaisille. Lisäksi kuultiin Eino Leinon runo Terve, Ukraina! suomeksi ja viroksi. Tuotto luovutettiin SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainan avustamiseen. 

Svjata Vatra on kuulunut yli 15 vuoden ajan Viron suosituimpiin ja arvostetuimpiin maailmanmusiikin kokoonpanoihin. Yhtyeen keulahahmo ja vokalisti on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi. Svjata Vatran musiikki on tanssittavaa ja mukaansa tempaavaa slaavilaisbaltialaista etnoa, jota yhtye kutsuu tulifolkiksi. Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle. 

Järjestäjinä Tampereen kaupunki, Tampere-Tartto-seura, Tampereen Eesti Klubi, Pirkanmaan Tuglas-seura, Viljandin ystävät ja Suomen Viro-yhdistysten liitto. 

Viron itsenäisyyspäivä 24.2.2022 

Perinteinen seppeleenlasku Kalevankankaan hautausmaalla suomalaisten Viron vapaussodassa kaatuneiden muistokivellä. 

Vetoomus Tartonpuiston puolesta 6.9.2021

Tampereen kaupunki suunnittelee uudisrakennusta Hakametsään nykyisen Tartonpuiston alueelle. Tampere-Tartto-seuran hallitus jätti kaupungille vetoomuksen puiston säilyttämisen puolesta. 
Lue vetoomus kokonaisuudessaan täältä. 

Tarton rauha 101 vuotta 

14.10.2021

Tarton rauhan 100-vuotisjuhlia varten valmistui Tarton kaupuginmuseon ja Suomen Tallinnan-suurlähetystön yhteistyönä näyttely, joka kertoo tiestä rauhansopimukseen.  Suomenkielinen versio saatiin 101-vuotispäiväksi näytteille Laikkuun. 

30 vuotta itsenäisyyden palauttamisesta Viroon

20.8.2021 kokoonnuimme Tampereen Tartonpuistoon ja Kalevankankaalle juhlistamaan 30 vuoden merkkipaalua Viron uudelleenitsenäistymisestä. Samalla kuulimme kaupungin kaavoitushankkeista puiston alueelle. 

Muistokivi kuntoon

Viron vapaussodan kaatuneiden muistokivi Kalevankankaalla sai uuden pinnan, ja painunut kivi nostettiin ylemmäs. Uudistetulle kivelle laskettiin kukat  ensi kertaa Viron itsenäisyyden palauttamisen 30-vuotispäivänä.