Tarton rauha

Suomen itsenäistymisen sinetöinyt Suomen ja Neuvosto-Venäjän rauhansopimus solmittiin Tartossa, samassa kaupungissa, jossa puoli vuotta aiemmin oli solmittu Viron ja Neuvosto-Venäjän rauhasopimus.

Virossa kannattaakin aina tarkentaa, kummasta Tarton rauhasta on kyse, Suomen vai Viron. Viron rauhansopimus allekirjoitettiin 1.2.1920 ja Suomen 14.10.1920. Suomi allekirjoitti sopimuksensa Tarton Ylioppilasseuran, Eesti Üliõpilaste Seltsin talossa. Talossa on nykyään erityinen Suomi-huone, jossa on kuvia rauhansopimuksesta ja neuvottelijoista. Lisäksi huoneessa on muistotaulu suomalaisille Viron vapaussodassa kaatuneille sekä lista Eesti Üliõpilaste Seltsin jäsenistä, jotka osallistuivat vapaaehtoisina ns. Suomen-poikina jatkosotaan. 


EÜS:n talo sijaitsee osoitteessa Jaan Tõnissoni 1. Siellä on nykyään myös erityinen Suomi-huone.
EÜS:n talo sijaitsee osoitteessa Jaan Tõnissoni 1. Siellä on nykyään myös erityinen Suomi-huone.

Viro ja Suomi käyttivät neuvotteluissaan samaa suurta pöytää, vaikka neuvottelupaikka oli eri. Nykyään pöytä on Tarton kaupunginmuseon kokoelmissa.  Täältä löytyy Tarton kaupunginmuseon tekemä video rauhanpöydästä  (vironkielinen).

Jos haluat itse kiertää samoissa paikoissa, joissa rauhaneuvottelijat viettivät aikaa, voit tehdä sen seuraamalla tätä Rauhaneuvottelijoiden Tartto - karttaa. Missä kahviloissa he kävivät, missä huvituksissa, missä majoittuivat? Kartasta oppii esimerkiksi sen, että kaikki silloiset valtuuskuntien hotellit olivat Emajoen rannassa, ja ne pommitettiin maan tasalle sodassa. 

Tarton rauhansopimuksen 100-vuotisjuhlaa varjosti korona, mutta juhlat kuitenkin vietettiin pienimuotoisesti. Tiestä rauhaan valmistui näyttely Tarttoon. Sittemmin näyttely on kiertänyt Suomessa, myös Tampereella. Lue lisää Viron instituutin esittelystä.

Mitä rauhanneuvottelijat tekivät viiden kuukauden ajan Tartossa, ja miltä Tartto silloin näytti?  Lue lisää Estofennia-verkkolehden jutusta. 

Miksi Suomen rauhansopimus ylipäätään solmittiin Tartossa, eikä vaikkapa Kööpenhaminassa? Tartto ei ollut ensimmäinen vaihtoehto. Miten Tarttoon päädyttiin? Lue lisää verkkolehti Estofennia-verkkolehden jutusta. 

Täältä pääset virtuaalikierrokselle Eesti Ülõpilaste Seltsin rakennukseen, ja näet miltä näyttää Suomi-huone, Soome tuba.