Tartto 2024

Ohjelman julkistusjuhla. Kuva: Tartto 2024 / Silver Gutmann
Ohjelman julkistusjuhla. Kuva: Tartto 2024 / Silver Gutmann

Selviytymisen taito ja taiteet!

Tarton kulttuuripääkaupunkivuoden teema on "Ellujäämise kunstid" eli selviytymisen taidot ja taiteet. Ohjelma painottaa jatkuvuutta ja kestävää kehitystä, ja yhdistää kulttuurin, teknologian, perinteet ja ympäristöarvot. Ihminen, luonto, kulttuuri, teknologia ja perinteet yhdistetään tavalla, joka auttaa jäämään eloon! 

Ohjelman julkistusjuhla. Kuva: Tartto 2024 / Andrus Liivamäe
Ohjelman julkistusjuhla. Kuva: Tartto 2024 / Andrus Liivamäe

Kulttuuripääkaupunkivuosi koostuu 350 projektista ja yli 1000 tapahtumasta. Jokaiselle on jotain. Ohjelmassa on niin nykytaiteen huippunäyttelyitä, kansanmusiikkia, luontoa ja ihmistä yhdistäviä taideprojekteja, kaupunkikulttuurifestivaalia ja yhdessä suomalaisten kanssa järjestettävä saunakeskustelufestivaali. 

Koko ohjelmaan voit tutustua Tartto 2024 -verkkosivuilta.

Tässä muutamia tärppejä ja kohokohtia:

Suuri avajaisjuhla 26.1.2024 

Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset ovat suurtapahtuma, jota juhlitaan itse asiassa koko viikko. Eikä yksin Tartossa, vaan koko eteläisessä Virossa. Kulttuuripääkaupunki ei koske vain Tarttoa, vaan kaikkia eteläisen Viron kuntia ja kaupunkeja. Lue avajaisista lisää täältä! 

Alaston totuus -saunakeskustelufestivaali 10.-11.5.2024

Maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset puhuisivat kaikkialla toisilleen yhtä ystävällisesti kuin saunassa. Saunassa ei riidellä, siellä ollaan tasa-arvoisia, ja suhtaudutaan toisiin hyväntahtoisesti. Sauna on ikiaikainen rauhan paikka. Alaston totuus yhdistää saunomisen ja yhteiskunnallisen keskustelun. Tapahtuma näyttää, että yhteiskunnallista keskustelua voidaan käydä myös kunnioittavasti ja hyväntahtoisesti. Tämän tapahtuman tuovat Tarttoon suomalaiset Suomen Viron-instituutin johdolla, koska rakkaus saunomiseen yhdistää Viroa ja Suomea. Mukana järjestelyissä on mm. Operaatio Pirkanmaan ja Oulu 2026. Saunakeskusteluja käydään viroksi, englanniksi ja suomeksi. Lue lisää täältä! 

Koko Tartto suutelee  18.5.2024

Mitä on elämä ilman suudelmaa? Raatihuoneen torin ja yksi Tarton tunnus on Suutelevat opiskelijat -patsas. Nyt sen ympärille on järjestetty konsertti, konferenssi ja lopuksi myös koko maailmalle näytettävä suuri yhteissuutelu! Välittäminen, huolehtiminen ja rakkaus ovat eloonjäämisen edellytys. Lue tapahtumasta lisää täältä!

Autovapauden puistotie 6.7.-11.8.2024
Tarton keskustassa on Vabaduse puiestee (Vapauden puistotie), joka muuttuu kesällä suureksi festivaalialueeksi. Vapauden puistotie muuttuu AUTOvapauden puistotieksi. Autot antavat tilaa kaupunkifestivaalille kuukauden ajaksi keskellä kesää.  Lue lisää tästä!